Introductie

Esperanto leren op een natuurlijke manier.

Deze cursus is gebaseerd op La Ekzercaro )

La Fundamento de Esperanto(*) (= Fundament van Esperanto, omvat la Ekzercaro = oefeningen ) is het eerste document geschreven door Zamenhof, waarin de taal "Esperanto" beschreven is.
Dat document werd gepubliceerd op 26 juli 1887 in het Russisch, dan later in het Frans, Engels, Duits en Pools.
Het is gericht aan mensen met een opleiding, die een goede kennis van de grammatica van hun eigen taal hebben, en misschien, van één of meer talen - zoals het waarschijnlijk uw geval is.
Op basis van dit document, heeft de taal zich verder ontwikkeld en verspreid.
Zelfs als Esperanto sindsdien aanzienlijk evolueerde, wordt dit document beschouwd als onveranderlijk en als een absolute referentie.

"La Fundamento"(*) bestaat uit vier delen

    een voorwoord
    een grammatica
    een verzameling van oefeningen
    een universele woordenschat

In deze cursus maak je kennis met de grammatica en leer je een kleine beperkte woordenschat. Als u vloeiend wilt spreken, na de oefeningen ga door met de Woorden lijst(*).

Probeer niet elk detail van de grammatica meteen te begrijpen : het is het doel van de oefeningen. De grammatica regels zijn beknopt uitgelegd.

Je moet in staat zijn de grammaticaregels zelf te vinden, met behulp van de oefeningen. Dit is de meest natuurlijke manier om een taal te leren. Als je een regel niet kan raden, noteer dit en bekijk het terug enkele dagen later.  Als U geen bevredigende verklaring  zelf vindt, stuur dan een bericht aan de nieuwsgroep soc.culture.esperanto . Na wat tijd, afhankelijk van uw ijver, zullen Uw hersenen zich wennen aan de subtiliteiten van de taal, en achteraf zult U andere moeilijkheden aanpakken.

Ik adviseer U zo vlug mogelijk te starten met de 5e uitoefening van de EKZERCARO. Lees en probeer de tekst te vertalen, en aarzel niet om uw memorisatie te controleren door op het pictogram
memorumemorumemoru
onderaan te drukken om het programma op te roepen.

Het is aangeraden met de Test- Les te beginnen.
Na de Oefeningen, ga verder met de Woorden Lijst(*).

(*)Inhoud

(**) Utilaj ligiloj


Vereisten:

Dit programma werd getest met Mozilla / Firefox (Download Firefox hier, het is gratis).
Er is geen garantie dat alles zal werken met een andere browser.
Richt uw vragen aan Remuŝ