Gelieve een beetje geduld terwijl het programma de les bereidt... ... ... ...

Als u moet te lang wachten, drukt u op CTRL-R om de pagina te herladen

DOClocalStorage="provleciononl"; DOCbutonojVH = 11; DOCtopVH = 0 DOCdemandoVH = 54; DOCmesaĝojVH = 8; DOCklavaroVH = 20; DOCprogresoVH = 7; DOClingvo="NL"; DOCklavoj="adejlorvzĉ12678∅";
### Werking van het programma
Vul de zin aan onder de blinkende zwarte rechthoek.

Bijvoorbeeld hier: typ LZ of druk op de knoppen L en Z als je niet beschikt over een fysisch toetsenbord.

Het eerste boek Esperanto was geschreven door [Ludwig ][Zamenhof] op 26 juli 1887 in het Russisch, en dan in het Frans, Engels, Duits en Pools.

### Als U het antwoord niet kent, of bent vergeten, druk op de spacie balk zonder te lang te aarzelen.
### Beschrijving van de pagina De eerste regel toont een reeks knoppen:
Toon 1, Tonen, Mis, Juist, etc

De uitleg daarvan staat in de Hulp knop.
U kunt het programma gebruiken zonder deze knoppen, maar ze kunnen soms handig zijn. Je mag de Hulp later bekijken, na wat ervaring met dit programma.

Onder de knoppen ligt het toetsenbord. Dit toetsenbord wordt gebruikt voor tabletten, die geen fysisch toetsenbord hebben. Als u er een hebt, is het beter het te gebruiken.

### Als U verkeerd antwoord, zal het programma in het [rode venster] wat U hebt getypt en wat U moest typen. ### Nu wacht even (meer dan tien seconden) voor te antwoorden...
... en luister.
Hebt U "bip bip" gehoord ?

Dit gebeurt wanneer de termijn om te reageren voorbij is. De vraag wordt beschouwd als "niet gekend".
Het programma zal dezelfde vraag een beetje later opnieuw tonen.

Antwoord O [om verder te gaan.


Ik adviseer om op de spacie balk te drukken zodra je beseft dat je het antwoord vergeten bent. Normaal gesproken, na de derde of vierde poging, zult U het antwoord kennen.

Zit niet te lang voor het scherm te trachten te onthouden wat U leest. Dit is een verspilling van tijd. U moet maar luisteren en verstaan.
Het doel van het programma is precies dat: helpen te herinneren zonder hoofdpijn.

In de echte lessen moet U de tekst slechts één keer luid herhalen, zonder naar het scherm te kijken om dan verder te gaan.] ### Veel computers beschikken niet over een toetsenbord met accenten, om Esperanto letters (ĉ ĝ ĥ ĵ ŝ ŭ) te typen.

U kunt het toetsenbord op het scherm gebruiken,  of wanneer u een fysiek toetsenbord hebt,  typt U een x voor de letters c, g, h, j, s. Bijvoorbeeld:
Voer nu xc voor [ĉ] of druk op de knop Ĉ als u niet over een fysisch toetsenbord beschikt..

Zo werkt het programma,  zelfs als u niet beschikt over een toetsenbord afgestemd op de onderwezen taal, wat de meest voorkomende situatie is.

### In sommige gevallen, moest ik een nul antwoord aanvaarden.

Bijvoorbeeld: wat ontbreekt in de volgende zinnen?
In onze straat wordt een verkeersdrempel aangelegd en [] huizen gebouwd [].
Streekromans interesseren me niet en [die] lees ik dus niet.

Als je niets moet antwoorden, drukt u op de ENTER toets, of op de knop. ### U kunt heel eenvoudig je eigen lessen maken.
Ik gebruik dit voor mijn kleinkinderen.
De eerste versie van dit programma dateert in 1982.

Nu volgen enkele voorbeelden:

Het eerste boek (dat het Fundament  bevat) is het [eerste] document geschreven door Zamenhof. Het beschrijft de taal "Esperanto".

### Het eerste boek werd uitgegeven op [2][6 ][juli ][1][8][8][7] in het Russisch, en dan in het Frans, Engels, Duits en Pools. 

### Zelfs als Esperanto sindsdien aanzienlijk evolueerde, wordt dit eerste document  beschouwd als de enige [vaststaande ][autoriteit] van de taal  en is dus onveranderlijk.

### Je moet in staat zijn om de grammaticaregels zelf te vinden. Dit is de meest natuurlijke manier om een ​​taal te leren (of heeft U Nederlands met een gramatika boek geleerd?)

### Als je een regel niet kan raden, noteer het probleem en kom terug naar de les  een paar dagen later. Het probleem zal waarschijnlijk verdwenen zijn.

Als u geen bevredigende verklaring vindt, stuur dan een bericht naar de nieuwsgroep soc.culture.esperanto. Gebruik Nederlands, iemand zal U antwoorden.

### Laat  uw uitspraak controleren, liever niet van een Nederlandstalig persoon.

Wees voorzichtig om geen slechte gewoonten aan te nemen.

### Meng de zinnen, aan het eind van een les, en herhaal snel de les.
Eens de les gekend is, adviseer ik U om de les zo vlug mogelijk te herhalen, en dat één keer per week gedurende 4 weken.

### Als U  uw eigen lessen wilt schrijven, contacteer mij op

Remus

###

'T is de moment om op Hulp te drukken.