Gelieve een beetje geduld terwijl het programma de les bereidt... ... ... ...

Als u moet te lang wachten, drukt u op CTRL-R om de pagina te herladen

DOClocalStorage="provleciononl"; DOCbutonojVH = 11; DOCtopVH = 0 DOCdemandoVH = 54; DOCmesaĝojVH = 8; DOCklavaroVH = 20; DOCprogresoVH = 7; DOClingvo="NL"; DOCklavoj="adejlorvzĉ12678∅";
###Vergroot de tekst van het venster voor een comfortabelere lezing
Om dit te doen, moet u in Firefox meerdere keren op CTRL+ drukken. CTRL- om de tekst te verkleinen.

Het kan handig zijn om de fullscreen presentatie te activeren met F11. Andere surfers gebruiken niet allemaal dezelfde snelkoppelingen, maar hebben wel dezelfde functies. ###Zorg ervoor dat de taal op de eerste knop Nederlands is. ### Beschrijving van de pagina

De eerste regel toont een reeks knoppen:
Toon 1, Tonen, Mis, Juist, etc

De uitleg daarvan staat in de Hulp knop, maar maak je daar nu geen zorgen over, want je kunt dit programma gaan gebruiken zonder die knoppen, maar ze kunnen erg handig zijn. Dit zie je later na de lestoets. ### Gebruik echter op een mobiel, waarvan het scherm krap is, de knop zonder knoppen om meer ruimte te hebben voor de tekst. ###Onder het scherm ligt het toetsenbord. Dit toetsenbord wordt gebruikt voor tabletten, die geen fysisch toetsenbord hebben. Als u er een hebt, is het beter het te gebruiken.

### Werking van het programma
Vul de zin aan onder de blinkende zwarte rechthoek.

Bijvoorbeeld hier: typ LZ of druk op de knoppen L en Z als je niet beschikt over een fysisch toetsenbord.

Het eerste boek Esperanto was geschreven door [Ludwig ][Zamenhof] op 26 juli 1887 in het Russisch, en dan in het Frans, Engels, Duits en Pools.

###Als u niet (meer) weet wat u moet antwoorden, drukt u op een willekeurige letter, bijvoorbeeld "q". Het juiste antwoord wordt u gegeven. U moet dan het juiste antwoord invoeren om door te gaan.
Een voorbeeld volgt... ### Als U verkeerd antwoord, zal het programma tonen in het [rode venster] wat U hebt getypt en wat U moest typen. Probeer het opnieuw met het juiste voorgestelde antwoord. ### Nu wacht even (meer dan tien seconden) voor te antwoorden...
... en luister.
Hebt U "bip bip" gehoord ?

Dit gebeurt wanneer de termijn om te reageren voorbij is. De vraag wordt beschouwd als "niet gekend".
Het programma zal dezelfde vraag een beetje later opnieuw tonen.

Antwoord O [om verder te gaan. ###Ik adviseer om op "q" te drukken zodra U beseft dat U het antwoord vergeten bent. Normaal gesproken, na de derde of vierde poging, zult U het antwoord kennen.

Zit niet te lang voor het scherm te trachten te onthouden wat U leest. Dit is een verspilling van tijd. U moet maar luisteren en verstaan.
Het doel van het programma is precies dat: helpen te herinneren zonder hoofdpijn.

In de echte lessen moet U de tekst slechts één keer luid herhalen, zonder naar het scherm te kijken om dan verder te gaan. ###De vragen die u fout heeft beantwoord, worden later weergegeven. Normaal gesproken zal je het je bij de derde of vierde keer herinneren. ### Veel computers beschikken niet over een toetsenbord met accenten, om Esperanto letters (ĉ ĝ ĥ ĵ ŝ ŭ) te typen.

U kunt het toetsenbord op het scherm gebruiken,  of wanneer u een fysiek toetsenbord hebt,  typt U een "x" voor de letters c, g, h, j, s. Bijvoorbeeld:
Voer nu xc voor [ĉ] of druk op de knop Ĉ als u niet over een fysisch toetsenbord beschikt.. ###Zo werkt het programma,  zelfs als u niet beschikt over een toetsenbord afgestemd op de onderwezen taal, wat de meest voorkomende situatie is.

### In sommige gevallen, moest ik een nul antwoord aanvaarden.

Bijvoorbeeld: wat ontbreekt in de volgende zinnen?
In onze straat wordt een verkeersdrempel aangelegd en [] huizen gebouwd [].
Streekromans interesseren me niet en [die] lees ik dus niet.

Als je niets moet antwoorden, drukt u op de ENTER toets, of op de knop. ### U kunt eenvoudig uw eigen lessen maken.

De eerste versie van dit programma stamt uit 1982. Sindsdien is het idee door anderen met min of meer succes opgepakt. ###

Nu volgen enkele voorbeelden:

Het eerste boek (dat het Fundament  bevat) is het [eerste] document geschreven door Zamenhof. Het beschrijft de taal "Esperanto".

### Het eerste boek werd uitgegeven op [2][6 ][juli 1][8][8][7] in het Russisch, en dan in het Frans, Engels, Duits en Pools.  ### Zelfs als Esperanto sindsdien aanzienlijk evolueerde, wordt dit eerste document beschouwd als de enige [vaststaande ][autoriteit] van de taal en is dus onveranderlijk. ### Je moet in staat zijn om de grammaticaregels zelf te vinden. Dit is de meest natuurlijke manier om een taal te leren (of heeft U Nederlands met een gramatika boek geleerd?)

### Als je een regel niet kan raden, noteer het probleem en kom terug naar de les een paar dagen later. Het probleem zal waarschijnlijk verdwenen zijn.

Als u geen bevredigende verklaring vindt, stuur me dan een berichtje door op de knop met de envelop te drukken. ### Laat uw uitspraak controleren, liever niet van een Nederlandstalig persoon.

Wees voorzichtig om geen slechte gewoonten aan te nemen. ### Aan het einde van een les, [meng] de zinnen en herhaal de les snel.

Ik raad aan om dit minstens één of meerdere keren te doen, totdat je voelt dat je geheugen perfect is. ###Als je een beetje verstand hebt van computers, kun je een les gemakkelijk aanpassen aan je eigen behoeften. ### Als U  uw eigen lessen wilt schrijven, contacteer mij op

Remus. ### Ga nu naar de inhoudsopgave van de cursus, kies de Nederlandse taal en lees de inleiding en vervolgens de oefeningen.